Çıtır börekler favorim olsada akşamdan hazırlayıp işten gelince pişirdiğim yumuşacık böreklerde akşam yemeği niyetine güzel gidiyor gerçekten.
Bu böreğin farkı sıvıyağ yerine becel pratik kullanılarak yapılması. Aynı ölçüde yağ kullanmama rağmen yağını belli etmeyen bir börek oldu.Süte yatırma yöntemini daha evvel gül böreklerinde kullanmıştım.Bu kadar büyük bir böreği süte yatıracaksanız böreğin özellikle altının iyice kızardığından emin olmadan fırından almayın lütfen.
Ben bu sefer böreği 28 cm'lik yuvarlak kek kalıbında pişirdim 2,5 yufka kullandım.Siz daha büyük yapacaksanız ölçüleri 2 katına çıkartın.
PATATESLİ MANTARLI BÖREK
2,5 adet yufka
İç Harcı;
2 yemek kaşığı becel pratik
2 adet rendelenmiş patates
1 kuru soğan
10 adet mantar(ben istiridye kullandım)
bir kaç dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Sos İçin;
2 yumurta
3 su bardağı süt
1 çay bardağı becel pratik
bir çimdik tuz
İç harcı için için; yağı ve ince doğranmış kuru soğanı tavaya alıp ,soğanları biraz pembeleştirelim.Ardından ocağın altını iyice açarak (mantarların su salmaması için) tavla zarı büyüklüğünde doğranmış mantarları ilave edelim. Bir kaç dakika sonra rendelenmiş patatesi ve baharatlarıda ilave edip arada karıştırarak bir iki çevirip altını kapatalım.En son ince kıyılmış maydanozları ilave edelim.
Sos için; yumurta,tuz,yağ ve sütü iyice çırpalım.
Bir yufkayı tezgaya yayıp yumurta fırçası ile her yerine sostan sürelim.Soğuyan iç harçyan alıp yufkanın her yerine bölüm bölm gelecek şekilde yayalım.Çok gevşek olmayacak şekilde rulo sarıp böreği kek kalıbının ortasından başlayarak dışa doğru saralım.Bu işlemi kalıp dolana kadar tekrarlayalım.
Kalan iç harcı da böreğin üzerine döküp üzerine strech film geçirelim ve buzdolabında en az 4 saat mümkünse 1 gece bekletelim.
180 derece ön ısılı fırında böreğimiz iyice kızarana kadar pişirelim.(35-40 dakika)
Afiyet Olsun.
0 Yorumlar
Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.