Mardin Fotoğraf Yarışmasında Yaşanan Haksızlıklar

mardin fotoğraf maratonu 2023


ÖNEMLİ BİLGİ - 30.11.2023 : Mardin Valisi Tuncay AKKOYUN, yaptığımız haberler neticesinde bilgi edinmiş. Fotoğraf yarışmasında görevli kişileri toplayıp toplantı yapmıştır. Yapılan toplantı sonucu artık fotoğraf yarışmasının yapılmayacağını ve görevli kişileri uyardığı bildirilmiştir.

Merhaba değerli fotoğraf sevdalıları, bu yazımda sizlere başlıktan da anlayacağınız üzere son yıllarda Mardin de gerçekleştirilen foto safari, foto maraton ve fotoğraf maratonu adı altında gerçekleştirilen fotoğraf yarışmalarında gerçekleştirilen haksızlıklar ve liyakatsizlik  hakkında konuşmak istiyorum. 

Bu yıl 6.'sı düzenlenene Mardin Foto Maraton, dün akşam sonuçlandı ve ne yazık ki çoğu kişinin hakkı juri ve yandaşları tarafından yenildi. 1. seçilen fotoğraf olsun sergilemede seçilen fotoğraflar olsun çoğu kurgu ve geçen yıllarda seçilen fotoğrafların bir adım sonrasından çekişmiş kareler olarak göze çarpmakta. Bu tür fotoğraf yarışmalarında asıl amaç, anı yakalamak ve şehrin simgelerini izleyiciye aktarmak olmalıdır. Ama ne yazık ki çoğu fotoğrafta geçen senelerde olduğu gibi bu sene de bunları görmek zor oldu. Özellikle belirttiğim gibi geçen yıllarda çekilmiş kompozisyonların M. K.ve arkadaşlarına verdiği tavsiyeler üzerine gerçekleştirilen fotoğraf seçimleri bir umutla uzak yerlerden gelip emek veren fotoğraf sevdalılarının şevkini kırmıştır. 

Bir diğer sıkıntı ise, fotoğraf yükleme sitesinde gerçekleşen teknik sıkıntı sonrası, yaklaşık 30-40 katılımcı fotoğraflarını yükleyemedi ve buna bir çözüm getirilmedi. Tam aksine yarışma kuralları dışında olan e-posta ile kim olduğu bilinmeyen bir kişiye fotoğrafların iletilmesi istendi.  Katılım sağlayıp memleketlerine büyük bir hüsranla geri dönen katılımcılar büyük bir mağduriyet yaşadı. Normalde bu tür etkinliklerin yapılan şehire olumlu katkıları olması gerekirken bu tür olumsuzluklar her zaman kötü bir izlenim bırakacaktır. 

Asıl konu, önceki yıllarda belediye ve valilikte fotoğrafçılık yapan ve kendini profesyonel fotoğrafçı olarak tanıtan M. K.ve onun çevresinde bulunan arkadaşlarıdır. Özellikle jurinin bu kişilerle de yakın olması ve dereceye girmelerine şaşırmamalı. Hangi amaçla ve hangi şartlarla bunları ne diye yaptıkları sadece kendileri bilmekte. Bu tür yarışmalar bu tür liyakatsizlik ve olumsuzluklara yer verilmeden herkesin eşit olduğu ve hakkaniyetli bir seçim yapılması gerekmektedir ama ne yazık ki yıllardır değişen hiçbir şey yok.

Bu yazıyı gerçekleri size aktarmak ve sonraki yıllarda katılmayı düşünen fotoğraf emektarlarına duyurmak için yazıyorum. Hiçbir şekilde emeğinizin karşılığını alamayacağınızı belirtmek isterim. Ben bu yazıyı benim fotoğrafım seçilmediği için değil, haksızlığa uğrayan ve emek veren diğer arkadaşlar içinde yazıyorum ki ilerde düzenlenecek olan bu tür yarışmalarda katılımın az olması gerektiğini düşündüğüm içindir. En azından o zaman belki yaptıkları kötülüğün farkına varıp bu etkinliklerin olması gerektiği gibi yapılmasını sağlarlar.

Aşağıda sizlere bu yıl sergileme de seçilen ve önceki yıllarda da aynı şekilde sergilemeye veya sıralamaya giren fotoğrafları göstereceğim.  Üst tarafta bulunan fotoğraflar bu yıl seçilen fotoğraflar alttakiler ise önceki yıllarda seçilen fotoğraflardır.

değişen hiçbir şey yok

bu fotoğrafın neyi mardini anlatıyor? yıllardır üst üste sergileme alıyor

aynı kadın farklı açılar 2023-2022

2022-2023 dara

2021-2022

2021 - 2022 Kurgu ile 1. seçilen fotoğraflar

2022-2023 açı ve renk dengesi değişmiş

2023 - 2021 Mustafa kılıç

2023 - 2021 Mustafa Kılıç - Değişen tek şey baston ve yastıkların yeri

2023 - 2022

2023 - 2022 desen bile aynı

2023-2022 acaba kaç tl veriyorlar bu insanlara

2023 - 2022 şahmaran




Yorum Gönder

9 Yorumlar

  1. Fotoğraf yarışmasına ilk defa katılıyorum bir şaibe olduğunu sezmiştim bu konuda sizi destekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim ikinci katılışım ama gerçekleri görmek için bu kadar kör olmadığımızı göstermek lazım

      Sil
  2. Sanki İstanbulda yaşıyorsunuz da farklı kare bekliyorsunuz. Çekilecek bir kaç önemli nokta, faaliyet ve kişi var. Napıyım yani bir önceki yıl seçilmiş diye fotoğraf göndermeyelim mi? Umarım bu yorumu da yayınlarsınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf demek üretkenlik ve an demek ama çekilen insan bile aynı bazı fotoğraflar da. Mardin sadece eski Mardin değil, onlarca kilise cami ve manastır var. Farklı olan ve hak eden fotoğraflara sözümüz yok zaten ama aynı kompozisyon aynı konuları ele alan fotoğrafların tekrar seçilmeleri doğru değildir. Gelecek yıl bir grup toplayıp, bu sene seçilen fotoğrafların aynısını çeksem yapılan yarışmanın ne anlamı olacak, kanıt olarak sunduğum fotoğraflar da farklı olan bir şey varsa söyleyin?

      Sil
    2. O zaman 2-3 yıldır aynı kompozisyonları direkt çekelim de tüm ödülleri biz alalım 😂😂😂😂😂

      Sil
    3. Gelecek yıl için öyle bir planjm var. Bir grup olarak toplanıp, tüm kareleri çekip göndereceğiz. Bakalım o zaman neyi seçecekler.

      Sil
  3. Bu jürinin kaçıncı mimlenişi. Bu jürinin yaptığı bütün organizasyonlar şaibeli zaten ne bekliyorsunuz ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle ama şu anki Vali gitmediği sürece , artık düzenlenmeyeği için kendilerine başka bir il bulurlar

      Sil

Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

grafik tasarım programları photoshop actions mockup indir photoshop eklentileri indir photoshop plugins stok fotoğraf indir youtube youtube mp3 indir video indir youtube video indir