Mangalda Çipura Tarifi - Mangalda Çipura (Çupra) Nasıl Yapılır?
Derin suların altından bizlere rızık veren rabbime her daim şükürler olsun dünyadaki nimetleri saymaya kalksak vakit yeter mi bilmem. Denizden babam çıksa yerim diyenlere katılmıyorum her balığı tüketemem ben tüketenlere saygı duyarız ama balık yemenin bir adabı var. Et balık kelle bunlar yenir elle bu çok doğrudur balığı çatalla yersin yemesine eziyet çekersin elle yemenin verdiği lezzet başkadır. Denizlerin derinliklerinde ve balık çiftliklerinde yetişen çipura mangalda yapmak isteyenler mevsimindeyken yapın her şeyi mevsiminde tüketmeye özen gösterelim diyenler ve bunu alışkanlık haline getirmek gerek.
Mangalda balık ayrı bir lezzet pişirmeden pişirmeye nasılda değişiyor yemekler haşlaması ayrı, kızartması ayrı, fırında ayrı, közde ayrı ateşte ayrı bir lezzet kazanan gıdalardan biriside balık. Balık bir çok pişirme yöntemi var en sağlıklı ve en faydalı içindeki faydalı minareler öldürmeden tüketmek en önemlisi ise devreye doğru sos, doğru pişirme giriyor. Fırın ve ateşin ilk harı iyice geçmiş olan közde dinlene dinlene pişirmeniz gerekir.
Mangalda balık tutkunları oldukça fazla öyle aşırı bir sos gerek sizde balığı başka kokuların bastırmadan tüketmek isteyenlerdenseniz işte size çok basit bir sos tarifi ve kendi lezzeti ile tüketeceğiniz çipura tarifi.
Asıl ismi çipura olmasının yanında kısa olarak dilimize dolanan ismi ise çupra Akdeniz bölgesinde çıkan çipura tam mevsimi şu an. Temmuz ve eylül ayları arasında tüketilen çipura tercih edecekler mevsimine girmiş bulunuyoruz. Çipuradan yaz aylarında mangal keyfi yapacaklara bir tarifte benden.
Mangalda çipura (çupra) için gerekli malzemeler:
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı natürel zeytinyağı
2 adet çipura (çupra) balığı
Balıkları önceden 1 saat kadar soslamak gerek bu tarifte.
Mangalda çipura (çupra) hazırlanışı:
Natürel zeytinyağında tuzu iyice karıştırın sonrasında balıkları iyice içini dışını iyice fırça yardımı ile zeytinyağı ile buluşturun.
Kapalı bir kapta veya poşet geçirerek buzdolabına 1 saat dinlendirin.
Mangal ateşledikten sonra köz biraz geçmesini bekleyin. Hararetli bir mangala bırakırsanız balıklar direk bölünüp köz üstüne düşecektir.
Köz bir miktar geçince üzerine kül serpin ve üzerine balıkları yerleştirin.
Balıkları yavaş yavaş pişmesi gerek bunu unutmayın kendi halinde çok çevirdmeden pişirin ben sadece tek defa çevirdim ne bölünme nede balıklar bölündü.
Pişen balıkları kabuk kısımları hafif yapışmış olacaktır bıçak yardımı ile yapışan yerlerini ızgaradan alalım ve bekletmeden servise hazır.
İyi bir balık yemek istiylorsanız mangalda çipuranın (çupra) mevsimi iken tüketmenizi öneririm.
Izgara ve mangal için aynı tarif aynı sosu tercih edebilirsiniz.
0 Yorumlar
Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.